Ceturtdiena, 25.04.2024, 07:31
Sveicināti Viesis | RSS
Izvēlēties
R


Iesakām


Populārākās receptes
Smilšu mīklas cepumi ''Podziņas''
Cepumi ''Nakts un diena''
Klasiskie koržiki
Kraukšķīgas vafeles ar vārīto iebiezināto pienu
Mājās gatavoti biezpiena sieriņi ar šokolādi

Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Cepumi un smalkmaizītes

Cepumu un smalkmaizīšu receptes

Galvenie » Raksti » Cepumu receptes » Dažādi cepumi

Piparkūkas Ziemassvētkiem
Sastāvdaļas

milti - 1 kg
iesala ekstrats - 500 g
sviests - 200 g
300gr cukurs - 300 g
medus - 1/3 glāze
olas - gab.
cepamais pulveris - 1 tējk.

Garšvielas
krustnagliņas - 10 gab.
smaržīgie pipari - 5 gab.
melnie pipari - 10 gab.
kanēlis - 2 tējk.
malts ingvers - 2 tējk.
malts muskatrieksts - 1 tējk.
malts kardamons - 1 tējk.
malts koriandrs - 1 tējk.

Pagatavošana

Garšvielas sasmalcina kafijas dzirnaviņās, sajauc kopā un samaisa. Garšvielu maisījumu gatavo īsi pirms mīklas gatavošanas, tād piparkūkas būs īpaši pikantas un smaržīgas.

500 g miltu iesijājam bļodā, pievieno garšvielas un rūpīgi samaisa.


Atlikušajiem 500 g miltu pieber tējkaroti cepamā pulvera un samaisa.

Gatavojam iesalu.

Ņem vidēji lielu katliņu, ielej iesalu, pievieno sviestu, cukuru u medu. Liek uz lēnas uguns un karsē, līdz sviests un cukurs izkusis. Sīrups ir gatavs, kad tā krāsa kļūst nedaudz tumšāka, nekā vēlies gatavas piparkūkas, bet ir svarīgi sīrupu nesadedzināt, citādi gataviem cepumiem būs nepatīkama deguma piegarša.


Noņem no uguns un pievienojam miltus ar garšvielām. Miltus ber pakāpeniski, intensīvi maisot iesalu. Samaisa viendabīgā masā un ļauj mīklai atdzist.

Uz galda ber miltus ar cepamo pulveri, lej padzisušo mīklu, pievieno olas un samīca mīklu, līdz tā ir spīdīga un gluda.


Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek nogatavoties ledusskapī vismaz uz pāris stundām, labāk uz diennakti, bet ideāli - uz nedēļu. Šajā laikā svaigi samaltās garšvielas piepildīs mīklu ar saviem aromātiem un garšām.


Stundu pirms cepšanas mīklu izņem no ledusskapja un atstāj sasildīties istabas temperatūrā. 


Mīklu plāni izrullē un ar formiņām izspiež figūriņas. Jo plānāk būs izrullēta mīkla, jo kraukšķīgākas būs piparkūkas. 



Pannā klāj cepamo papīru, kārto piparkūkas. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 200°C, līdz piparkūku maliņas kļūst brūnas, bet pašas piparkūkas — zeltainas.


Kad izceptās piparkūkas atdzisušas, var ķerties pie aizraujoša procesa - piparkūku rotāšanas. Rotāšanai parasti izmanto glazūru, ko pagatavo no sakulta olu baltuma.

Glazūru pagatavo šādi:

Olas baltumu saputo stingrās putās, pakāpeniski pievienojot 250 g pūdercukura un ½ tējkaroti citrona sulas. Puto, līdz iegūst stingru masu, medus konsistencē.


Ja vēlas, glazūrai var pievienot pārtikas krāsvielas. Vai arī dabīgāk : sarkanai - biešu vai ķiršu sula, zaļā - sasmalcinātas piparmētras, oranža - burkānu vai apelsīnu sula, lillā - melleņu sula.

Glazūru pilda pārtikas maisiņā un dekorē piparkūkas. Lai glazūra sacietētu, izrotātās piparkūkas atstāj istabas temperatūrā uz pāris stundām vai cepeškrāsnī 100°C uz 5 minūtēm.


Būs gardi. Lai labi garšo!

Klusais laiks, kad tumsai cauri lēnām

Laižas sniegs.

Klusā naktī, kad tur ar

Acs spēku vien

Esi egle starp eglēm, putns starp putniem,

Ar pārslām uz zara, uz spārna, ar sirdi

Kā baltu sniegu.

Priecīgus Ziemassvētkus!












Kategorija: Dažādi cepumi | Pievienoja: Me (10.12.2013)
Skatījumu skaits: 3024 | Atslēgvārdi: Dažādi cepumi | Reitings: 5.0/1
Līdzīgas receptes
Latvijas Reitingi